header_wv_crop

București, 21 noiembrie 2014 – 1200 de persoane cu dizabilităţi locomotorii vor deveni mai autonome şi mai integrate social folosind scaunele rulante primate ca donaţie şi prin participare la activităţile din proiectul ACCES desfăşurat până în anul 2017 de fundaţiile World Vision România şi Motivation România. Azi la Urziceni mai multe persoane au primit dispozitivele cu adaptările necesare, au fost instruite pentru a le utiliza corect şi au admirat sportivii în scaun rulant.

Conform  datelor  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 1% din populaţia totală are nevoie de un scaun rulant şi în lipsa statisticilor oficiale naţionale, am putea estima ca în Romania numărul acestor persoane poate fi între cateva mii şi până la 200.000[1].

Informaţiile OMS arată că România alocă 5,8% din produsul intern brut pentru cheltuieli cu sănătatea plasându-se pe locul 45 din cele 53 de ţări europene. Din aceste cheltuieli, doar 3,3% sunt alocate echipamentelor şi dispozitivelor medicale. Efectul acestor cifre se vede în viaţa semenilor noştri.

“World Vision Romania a făcut o analiză a situaţiei pentru a afla cauzele numărului mare de oameni care,  deşi sunt îndreptăţiţi să folosească scaunele rulante, fie nu le au sau, dacă le au, nu le folosesc. Am descoperit ca propria neîncredere în “autonomie” e un prim obstacol. O altă barieră este izolarea care apare ca o consecinţă a excluziunii sociale şi a etichetării de către semeni. Cel mai trist lucru este, însă, că oamenii renunţă la ideea de a avea un scaun din cauza ca procesul de obţinere este extrem de birocratic, cu multiple evaluări medicale pentru diagnostic şi dosarul de handicap, pentru care oamenii trebuie să se deplaseze în afara localităţii de baştină de nenumarate ori. In plus, scaunul rulant standard prevăzut prin lege se acordă doar o dată la 5 ani atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii care sunt în creştere, iar solicitarile sunt “onorate” cu perioade mari de întârziere. Sunt cazuri în care copii care ar putea fi rapid integraţi social prin obţinerea scaunului, pierd <<trenul>> din cauza acestui proces birocratic, căci primesc unul care nu mai e potrivit pentru ei”  ne spune Cosmin Grigorescu, Manager al proiectului Acces la Fundatia World Vision Romania.

“De asemenea subvenţia acoperă doar o configuraţie cu performanţe limitate ale scaunului rulant, neadaptate nevoilor diferite ale utilizatorilor. Dacă până la urmă o persoană cu dizabilităţi motorii dintr-un sat obţine un scaun, nimeni nu îl învaţă cum să îl folosească iar apoi se loveşte de lipsa rampelor, uliţe denivelate şi neasfaltate, transportatori care refuză să le ofere serviciile gratuite prevăzute de lege. Din toate aceste cauze, scaunul va fi <<uitat>> sau în cel mai bun caz folosit nu mai mult de doi ani atât cât am descoperit noi ca e perioada lui <<de viaţă>> în mediul rural“ completeaza reprezentantul Fundaţiei World Vision Romania.

Aceasta analiză a situaţiei a fost punctul de plecare al proiectului ACCESS prin care cele doua ONG-uri partenere pledează pentru beneficii şi servicii reale, nu doar prevăzute de lege. Acestea trebuie adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii prin folosirea de echipamente personalizate, cu acces la servicii specializate, şi prin instruirea pentru viaţă independentă astfel încât aceştia să devina autonomi şi să se integreze în societate. Proiectul ACCESS este o inițiativă internațională cofinanțată de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) care se implementează în 5 țări (India, Kenia, El Salvador, Nicaragua și România).

Proiectul ACCESS contribuie la misiunea pe care Motivation o are de 20 de ani, aceea de a îmbunătăți viața copiilor și adulților cu dizabilități. Ne adresăm atât utilizatorilor de scaune rulante, pe care îi pregătim pentru o viață activă și independentă, cât și familiilor acestora și profesioniștilor care lucrează în sfera dizabilității. Ce ne dorim este să contribuim la creșterea calității serviciilor pe care persoanele cu dizabilități locomotorii le primesc. În cadrul proiectului, organizăm cursuri privind evaluarea, prescrierea și furnizarea scaunelor rulante, bazate pe principiile Organizației Mondiale a Sănătății, și stagii de recuperare activă pentru utilizatorii de scaune rulante, care se desfășoară sub îndrumarea kinetoterapeuților și a instructorilor de viață independentă – ei înșiși utilizatori de scaune rulante ce conving prin puterea exemplului personal. Cu ajutorul echipelor regionale și al partenerilor noștri, facem vizite la domiciliu și evaluări, în urma cărora furnizăm scaune rulante adaptate nevoilor utilizatorilor și odată cu ele,instruire pentru folosirea acestora – o primă etapă spre integrarea lor încomunitate.”  Cristian Ispas, Director General Fundația Motivation România.

Persoanele care deja au capătat mobilitate şi indepenţă prin utilizarea scaunului rulant şi care au fost susţinuti să depăşească obstacolele, acum sunt încrezatoare şi la randul lor devin modele şi „voci” voluntare în activităţile proiectului. Valer Costas de 39 de ani, sportiv în scaun rulant şi beneficiar al fundaţiei Motivation vorbeşte astfel despre experienţa sa: „Privind înapoi, îmi dau seama ca este esențial să folosești un scaun rulant potrivit. În primul rând e important pentru că te simți sigur și ai curaj să încerci primele manevre în scaunul rulant. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul meu. Acum mă descurc fără ajutor în tot ce fac, dar îmi amintesc de primele luni după accident, când mă speriam la fiecare mișcare. La momentul acela au fost două elemente care m-au ajutat să trec peste tot ce mi s-a întâmplat: scaunul rulant fără de care nu puteam să ies nici măcar din casă și instructorul meu de atunci, care nu m-a lăsat nicio clipă să mă dau bătut și a avut răbdare să mă învețe. Ușor, ușor am reînceput să conduc, am încercat și sportul în scaun rulant și acum particip frecvent la demonstrații și competiții.. Îmi place să cred că-i ajut și pe alții, împărtășindu-le din experiența mea.”

Integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii începe prin schimbarea de atitudine pe care aceştia o au vis-a-vis de neputinţa lor şi prin voinţa de a ieşi din autoizolare. Ei pot fi ajutaţi chiar de concetăţenii lor şi de autorităţile locale care trebuie să prioritizeze nevoile acestor cetăţeni şi să le înlesnească folosirea prevederilor legale existente privind acordarea de asistenţă (însoţitor) şi facilitarea mobilităţii în comunitate (rampe, drumuri şi trotuare asfaltate, transport etc.). World Vision Romania va incepe medierea unui astfel de demers în mai multe dintre comunităţile unde este prezentă pentru a face ca “vocea şi acţiunea cetăţeanului” – un model de advocacy local propriu fundaţiei  care presupune implicarea directă a cetăţenilor la identificarea şi soluţionarea problemelor – să fie folosite pentru a ridica barierele spre o viaţă implinită a persoanele cu dizabilităţi locomotorii.” declară Daniela Buzducea, Director de Advocacy World Vision Romania. “Vom milita, de asemenea, pentru urgentarea adoptării strategiei naţionale privind integrarea persoanelor cu dizabilităţi, aflată în draft pe masa de lucru a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din septembrie 2013. Aceasta ar simplifica procesul de obţinere a scaunelor rulante şi ar optimiza alocarea de servicii.”

De aceea World Vision România alături de partenerul său, Motivation România, au organizat vineri  21 noiembrie 2014, la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Urziceni, evenimentul ”Dizabilitatea nu înseamnă izolare!”, ocazie cu care mai multe persoane din Urziceni identificate de World Vision România ca având nevoie de scaun rulant au primit, prin donație, aceste dispozitive cu adaptările necesare şi au fost instruite pentru utilizarea lor corectă.

Membrii echipei de baschet în scaun rulant a Fundației Motivation România, vedetele evenimentului, au încheiat manifestarea cu un meci spectaculos și inedit pentru toți suporterii prezenți, motivându-i și încurajându-i astfel pe noii utilizatori de scaun rulant.

Au participat reprezentanți ai finanțatorului și ai organizațiilor neguvernamentale din țările în care se implementează programul, oficialități din partea Ambasadei SUA la București, ai instituțiilor naționale și județene relevante precum și reprezentanți ai mass media.

Contact pentru informatii suplimentare:

Anca Bejenaru                  Manager Proiecte Speciale de Comunicare, World Vision Romania, anca_bejenaru@wvi.org, tel: 0736 444 815

Bogdan Pavaloi                 Asistent Comunicare, Biroul Zonal Ialomita al fundatiei World Vision Romania, bogdan_pavaloi@wvi.org, tel: 0736 444 802

Erika Garnier                     PR and Communication, Motivation Romania

e.garnier@motivation.ro, tel: 0748 229 784

***

World Vision este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare comunitară şi advocacy punând în centrul activităţii bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile rurale, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valori creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. In 24 de ani de prezenţă în România am desfăşurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii şi adulţi, în 394 de comunităţi din 8 judeţe: Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Ialomiţa, Iaşi-Vaslui, Vâlcea şi Sectorul 5- Bucureşti.

World Vision Romania crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la orașși de aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecţia copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic şi crestin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţă implinită pentru fiecare copil.

Mai multe informații pe www.worldvision.ro

***

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de miscare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 10.000 de persoane cu dizabilități din România.

Mai multe informații pe www.motivation.ro.

[1] Raportul Societatii Academice din Romania “Imobilizat la domiciliu – Criza finantarii de scaune rulante in Romania” realizat in 2009 in parteneriat cu Fundatia Motivation Romania.