Toate serviciile proiectului au fost concepute pentru a fi oferite într-o manieră personalizată astfel încât să răspundă nevoilor reale și diferite ale beneficiarilor din cele 3 regiuni. Acestea sunt oferite atât în spațiile partenerilor dar și în alte locatii, cât mai aproape de locul de rezidență al beneficiarilor.

  • Informare și consiliere profesională care vizează:

– evaluare inițială a nevoilor și întocmirea de planuri individualizate adaptate acestor nevoi

– ședințe individuale și de grup cu tematică specifică de ocupare (informații privind piața muncii și evoluția ocupațiilor, metode și tehnici de căutare a unui loc de muncă și prezentare la interviu, cunoașterea conținutului și exigențelor profesiei de interes, etc)

  • Cursuri de formare profesională

Beneficiarilor li se va oferi posibilitatea calificării în meserii solicitate pe piața muncii, în funcție de pregătirea, abilitățile și interesele acestora. Cursurile pot fi de inițiere, calificare, specializare sau de perfecționare. Cei care au o experiență de lucru într-o anumită meserie/ocupatie își pot certifica competențele, reducând perioada derulării unui curs.

Cursurile de formare sunt gratuite, iar absolventii beneficiază de subvenție și decontarea transportului. Participanții care finalizează aceste cursuri, vor obține certificate de calificare sau de absolvire recunoscute de Ministerul Muncii și Ministerul Educației în România, dar și de către țările Uniunii Europene.

  • Program de dezvoltare personala

300 dintre beneficiarii proiectului vor participa la un program de motivare și dezvoltare personală menit să îmbunătățească percepția și atitudinea față de muncă și să dezvolte acele abilități tot mai solicitate pe piața muncii (autocunoaștere, creșterea stimei de sine, comunicare și relațiile cu ceilalți, capacitatea de a accepta criticile și a le transforma în învățare etc.).

  • Consultanță și asistență pentru inițierea unei afaceri

80 de persoane din grupul țintă vor participa la cursuri de competențe antreprenoriale și 24 dintre aceștia vor primi asistență și sprijin pentru inițierea unei afaceri.

În sprijinul acestui demers, se va oferi consultanță și asistență: servicii juridice, de marketing, management și financiar, servicii oferite de către partenerul în proiect Human Respect Solutions.

  • Mediere pe piața muncii

Beneficiarii proiectului vor primi informații privind locurile de muncă și vor fi puși în legătură cu angajatorii.

  • Job Club-uri

Sub îndrumarea specialiștilor, aceștia au posibilitatea să participe săptămânal la activități de grup în cadrul Job Club-urilor având acces la ziare și website-uri cu locuri de muncă precum și la instruiri pe teme specifice.

  • Burse ale locurilor de muncă

Pe durata proiectului vor fi organizate 6 burse ale locurilor de muncă (câte 2 în fiecare regiune de implementare).